MISTIČNI JEZIK; JEZIK SIMBOLA

jezik simbolaJezik unutarnje svijesti je drugačiji od onoga na što je vanjski čovjek navikao. On ne završava s logikom vanjskog mišljenja, nego prelazi te granice koje vežu vanjsko mišljenje, kako bi čovjek mogao mjeriti i svrstati vanjski svijet. Veliki jezik unutarnjeg svijeta je tzv. mistični jezik, jezik simbola. Stoga je on također i najvažniji jezik AMORC-a jer su simboli jezik ka unutarnjem i osim toga kozmičkom svijetu. Učiti taj jezik i primjenjivati ga, jedna je od najvećih stvari i provlači se kroz sve studijske stupnjeve Reda.

 

Jezikom simbola mogu se izraziti sve one stvari koje nam nisu moguće nama poznatim jezikom i pismom. U tom smislu treba također kod Monografija, materijala poučavanja Reda, čitati između redaka. To se ne odnosi samo na intelektualno razumijevanje učenja. Skriveno znanje će se otkriti i iskusiti tek onda kada se pošlo na vlastiti put. Inače sva ta nastojanja ostaju u vanjskom i sva ezoterijska saznanja jednostavno ostaju samo sakupljanje znanja i udvaraju egu. Skriveno znanje treba se obraditi, i bez odgovarajuće škole svi ti pokušaji ostat će vrlo površni. Upravo ovdje je potreban sređeni put, te tako svaki stupanj obrađuje jednu važnu temu ontologije pripadnika Ruže i Križa.

 

„Viši svijet nam je mnogo bliži nego što to obično mislimo. Već sada živimo u njemu i najdublje ga promatramo protkanim zemaljskom prirodom.“

Novalis