KUĆNI STUDIJ

 

 

kucni studijStoljećima su se učenja pripadnika Ruže i Križa predavala isključivo od usta do uha na tajnim mjestima. Od 1909. godine postoji pored te usmene predaje tradicije pisanog prenošenja učenja Reda.

 

Učenja Reda periodički se danas šalju studentima u obliku manuskripta, nazvanih Monografije. Tako oni imaju mogućnost u intimnoj kućnoj atmosferi provoditi svoj studij. Svaka mjesečna pošiljka sadrži u pravilu četiri Monografije, od kojih se svaka po mogućnosti studira u jednom tjednu. Monografija se izdaje u obliku brošure i sadrži većinom 12 do 18 stranica.

 

Monografije, paralelno temama koje se obrađuju, predaju također i veliki broj vježbi koje služe razvoju mentalnih i psihičkih sposobnosti čovjeka. Student je tako u mogućnosti sebi postupno dokazivati pisana učenja. Vrlo su važne sposobnosti koje se razvijaju vježbama jer su posebna pomoć za dostizanje majstorstva života i, naravno, doprinose spiritualnom buđenju osobnosti. Glavna zadaća je usvajanje i praktična primjena naučenog u svakodnevici. Znanje, koje se ne primjenjuje, izgleda bezvrijedno.

Povremeno se traže izvještaji studija i treba se odgovarati na pitanja, u koja Studijski kolegij Reda ima uvid. Njegovi odgovori predaju se studentu. Na taj način student stupnjevito napreduje na mističnoj stazi, odgovarajuće vlastitom trudu. Pored ovog pisanog oblika postoji također i danas isključivo usmena tradicija.

 

 

 

„Stoga se ne smije očekivati da svi oni novi, koji dođu k nama, mogu odjednom doznati sve naše duboke tajne. Oni moraju postupati korak po korak, od malom prema velikom, i ne smiju dopustiti da ih vanjske poteškoće zadrže od toga.“


Confessio Fraternitatis