Saint Martin

 

O TRADICIONALNOME MARTINISTIČKOM ORDO

 

 

Tradicionalni Martinistički Ordo je inicijacijski sustav, koji se nalazi u uskoj vezi s univerzalnom tradicijom pripadnika Ruže i Križa, i njegovi korijeni sežu daleko u povijest. Martinizam je posebice bio obilježen sredinom 18. stoljeća u Francuskoj preko Louis-Claude de Saint-Martina (1743. – 1803.), također poznatim pod pseudonimom „Nepoznati filozof“, kojemu Martinizam danas zahvaljuje svoje ime. Tradicionalni Martinistički Ordo čuva učenja Martinizma u njegovom najčistijem obliku; on je autentični nasljednik i čuvar Martinističke tradicije i zaštitnik inicijacijskog plamena Martinizma. Na osnovu uske veze s tradicijom istinskih pripadnika Ruže i Križa, TMO je usko povezan sa, i integriran u AMORC-u, koji kao Stari i Mistični Red Ruže i Križa snosi svu odgovornost.

 

Preko studija učenja AMORC-a postavlja se vrlo dobar duhovni fundament, kako bi se uspješno moglo koračati unutarnjim putem TMO, koji se također označava kao put srca. Stoga je TMO otvoren svim studentima Templ stupnjeva AMORC-a.

 

Martinizam je vrlo osobni sustav, u čijoj srži se nalazi misao da je čovjek pao iz svog izvornog stanja, u kojem je imao kontinuirani kontakt s Bogom. Nalog Tradicionalnog Martinističkog Ordo jest, prema tome, pomagati čovjeku u njegovoj težnji za višim vrednotama, kako bi transcendirao zemaljske okolnosti i njegove ograničene utjecaje i došao opet u izravnu komunikaciju s Božanskim.

 

 

„Potaklo me je u tišini činiti dobro jer sam došao do uvida da buka ni u kojem slučaju nije dobra i da ono dobro uopće ne treba buku.“

Louis-Claude de Saint-Martin