PUT SRCA

 

 

put srcaIzgleda da je prilično bez svrhe samo nagomilavati intelektualno znanje jer kako bi se koračalo putem reintegracije, osobnim putem iskustava, potreban je put srca. Prema Saint-Martinu, alat i talionica duhovne evolucije čovjeka mora biti ljudsko srce. On time misli da bi se trebalo pokušati „ući u srce Boga i pustiti Boga u svoje srce“. U tom smislu se put, na koji je ukazao Saint-Martin, naziva „put srca“.

 

Na ovom vrlo živom putu iskustava, Martinistu stoje na raspolaganju posebne knjige za meditaciju, „Knjiga prirode“ i „Knjiga čovjeka“.

 

 

Knjiga prirode

 

„Svrha tajne prirode jest dovesti nas, kroz otkrivanje zakona tjelesnih stvari, do znanja o višim zakonima i snagama, a preko kojih se njima upravlja. Ovo znanje prirode i njezino cijelo biće, ne mogu nam biti uskraćeni čak niti sada, i usprkos padu; inače bi krajnja svrha te tajne bila izgubljena. Ali zadnja svrha tajne božanskih i duhovnih stvari, koja je povezana s tajnom našeg života, jest u nama probuditi divljenje, ljubav i zahvalnost [...] Zakoni Božanske Mudrosti i milosrđa uređeni su tako da sve njihove tvorevine nose u sebi obilježje svoje praslike iz koje potječu. Kao što postoje različite klase Stvaranja, tako je svatko u izvjesnoj mjeri slika i otisak njemu prethodnog i višeg. Iz tog razloga je fizičko-materijalni svijet istinski simbol božanskog svijeta.“

 

Louis-Claude de Saint-Martin

 

 

Knjiga čovjeka

 

Druga knjiga, koja je povjerena Martinistu, je „Knjiga čovjeka“; ona mu vrijedi kao glavno djelo.

 

 

 

„Čovjek je jedina knjiga koja se Bogu svidjela da ju sam napiše i objavi. Čovjek je knjiga zakona Boga i izvorno je bio određen da bdije nad održavanjem Božanskog Zakona kod stanovnika svih regija Stvaranja.“

 

Louis-Claude de Saint-Martin

 

 

 

U samom sebi, duboko u svojoj nutrini, u svoj centar čovjek mora doći kroz samopromatranje i time dospjeti u centar Bitka.